Do góry

Desery Przepis na:

Herbatniki migdałowe z gruszkami

Herbatniki migdałowe z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 161

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Herbatniki migdałowe z gruszkami"

Składniki

  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 8 łyżek grubo zmielonych migdałów, przed zmieleniem wyłuskanych ze skórki
  • sok z połówki cytryny
  • 4 dojrzałe gruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śmietankę i cukier ubijamy mikserem przez 30 sekund. Dodajemy mąkę, migdały i sok z cytryny, mieszamy starannie. Na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia rozkładamy masę, robiąc parocentymetrowy odstęp między jej kawałkami, które powinny mieć ok. 4 centymetrów średnicy.

  2. Wygładzamy je, żeby były w miarę płaskie, i pieczemy w temperaturze 160 st. C, aż się lekko zrumienią. Kiedy wystygną, podajemy z gruszkami obranymi i pociętymi na nieduże kawałki oraz czarną herbatą i konfiturą z malin.

  3. W całej Skandynawii herbatniki piecze się w domu i pożera pod byle pretekstem. Świetnie to rozumiem – są pyszne. Zazwyczaj podaje się je z kawą, ale mnie bardziej smakują z herbatą i owocami...

    Źródło: Pani

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń