Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik sypany

Jabłecznik sypany

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 474

Dodano:

Odsłon: 11812

O tym cieście powiedziała mi koleżanka w pracy, byłam zdziwiona że z tak małej ilości składników może powstać takie pyszne ciasto, wypróbowałam i okazało się że było warto. Jabłecznik jest bardzo pyszny a skórka obłędnie chrupiąca.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,2 kg jabłek kwaśnych
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłecznik sypany

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier i kaszę mannę mieszamy razem w misce. Mieszankę dzielimy na trzy części. Jedną część przygotowanej mieszanki wysypujemy na blachę o wymiarach 22 x 26 cm, wysmarowanej masłem i osypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Połowę jabłek wykładamy na mieszankę ciasta i posypujemy łyżeczką cynamonu. Na jabłka wysypujemy drugą część mieszanki i wykładamy pozostałe jabłka, posypując cynamonem.

  3. Na wierzch dajemy ostatnią część mieszanki i układamy cienko pokrojone masło lub starte na tarce, tak aby pokryło całą powierzchnię.

  4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Jabłecznik jest pyszny na ciepło jak i również na następny dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 12 listopada 2013 Bardzo szybkie i pyszne ciasto,robię takie,polecam wszystkim:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monika1 11 listopada 2013 Też takie robię i potwierdzam - jest pyszne!!!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń