Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jabłeczniki z budyniem"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 453
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1806
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 368
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 453
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1806
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 368
Składniki
Spód: masło utrzyj z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij do niej jajka. Stale ucieraj przy tym masę.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dobrze wymieszaj mikserem. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto.
Jabłka obierz, oczyść, grubo zetrzyj. Starte jabłka wymieszaj z cukrem oraz pokruszonymi biszkoptami. Rozłóż na cieście w blasze.
Proszek budyniowy rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj przez minutę. Stale mieszaj.
Gorący budyń równomiernie rozsmaruj na jabłkach. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Po około 40 minutach wysuń ciasto. Wierzch posmaruj konfiturą. Posyp orzechami i migdałami. Jabłecznik ponownie wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut. Wystudź, poporcjuj.Źródło: Tina