Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jabłeczniki z budyniem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9864
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9864
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Składniki
Spód: masło utrzyj z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij do niej jajka. Stale ucieraj przy tym masę.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dobrze wymieszaj mikserem. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto.
Jabłka obierz, oczyść, grubo zetrzyj. Starte jabłka wymieszaj z cukrem oraz pokruszonymi biszkoptami. Rozłóż na cieście w blasze.
Proszek budyniowy rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj przez minutę. Stale mieszaj.
Gorący budyń równomiernie rozsmaruj na jabłkach. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Po około 40 minutach wysuń ciasto. Wierzch posmaruj konfiturą. Posyp orzechami i migdałami. Jabłecznik ponownie wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut. Wystudź, poporcjuj.Źródło: Tina