Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłka w gęstym syropie"
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 152
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1861
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14598
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19663
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 152
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1861
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14598
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19663
Składniki
Do małego, wyższego rondelka wsyp cukier, wlej wodę, dodaj ekstrakt waniliowy, cynamon i miód (do tego syropu najlepszy będzie wielokwiatowy lub gryczany).
wymieszaj i zagotuj syrop. Powinien być bardzo gęsty. Jeśli chcesz nadać mu kolor, możesz dodać barwnik spożywczy lub ciemny sok owocowy, np. wiśniowy.
Z umytych, osuszonych jabłek usuń ogonki, a w ich miejsce ostrożnie powbijaj patyczki od lodów lub szpadki szaszłykowe. Każde jabłko zanurzaj w gorącym syropie na kilka minut i dokładnie nim oblewaj, obracając.
Jabłka możesz ozdobić, obtaczając je dodatkowo w posiekanych orzechach i od razu podać (na ciepło). Możesz je również ostudzić (syrop na nich wtedy zastygnie) i podać np. z bitą śmietaną.Źródło: Świat kobiety