Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłka w gęstym syropie"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1674
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1471
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1466
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1665
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1674
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1471
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1466
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1665
Składniki
Do małego, wyższego rondelka wsyp cukier, wlej wodę, dodaj ekstrakt waniliowy, cynamon i miód (do tego syropu najlepszy będzie wielokwiatowy lub gryczany).
wymieszaj i zagotuj syrop. Powinien być bardzo gęsty. Jeśli chcesz nadać mu kolor, możesz dodać barwnik spożywczy lub ciemny sok owocowy, np. wiśniowy.
Z umytych, osuszonych jabłek usuń ogonki, a w ich miejsce ostrożnie powbijaj patyczki od lodów lub szpadki szaszłykowe. Każde jabłko zanurzaj w gorącym syropie na kilka minut i dokładnie nim oblewaj, obracając.
Jabłka możesz ozdobić, obtaczając je dodatkowo w posiekanych orzechach i od razu podać (na ciepło). Możesz je również ostudzić (syrop na nich wtedy zastygnie) i podać np. z bitą śmietaną.Źródło: Świat kobiety