Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jabłka z ryżem żurawinowym"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 320
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 114
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 320
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 114
Składniki
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Dodajemy łyżkę cukru i żurawinę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Każde jabłko kroimy na cztery części, usuwamy gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzewamy miód z sokiem wyciśniętym z cytryny, wrzucamy ćwiartki jabłek i smażymy, delikatnie przewracając drewnianą łopatką.
Ryż z żurawiną podgrzewamy, nakładamy na usmażone jabłka i podajemy. Gorące jabłka można podawać z lodami lub serwować je na zimno np. z sosem waniliowym.
Wartość odżywcza jednej porcji: 394 kcal. Białko: 7,1 g/ Tłuszcz: 0,9 g/Węglowodany: 87 g.
Czas przygotowania: 50 minut. Cena jednej porcji: około 1,40 zł.Źródło: Rewia