Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4201
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416591
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4201
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416591
Składniki
drożdże rozrabiamy z połową szkl. ciepłego mleka i łyżką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia
Do mąki włożyć cukier, żółtka i rozmieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić. Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczoną margarynę. Wyrabiać aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
umyć jagody i zasypać cukrem wg uznania
PRZYGOTOWAĆ KRUSZONKĘ:10 dkg mąki wymieszać z 3 łyżkami cukru i łyżką margaryny
z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki nadziewając jagodami,
posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką
wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. piec aż bułeczki będą rumiane około 10-15 min.