Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10316
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10316
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
drożdże rozrabiamy z połową szkl. ciepłego mleka i łyżką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia
Do mąki włożyć cukier, żółtka i rozmieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić. Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczoną margarynę. Wyrabiać aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
umyć jagody i zasypać cukrem wg uznania
PRZYGOTOWAĆ KRUSZONKĘ:10 dkg mąki wymieszać z 3 łyżkami cukru i łyżką margaryny
z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki nadziewając jagodami,
posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką
wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. piec aż bułeczki będą rumiane około 10-15 min.