Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jesienne leczo z klopsikami"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 428
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 772
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 428
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 772
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Składniki
Jedną obraną cebulę dość drobno siekam, szklę na lekko rozgrzanym oleju. Dodaję pokrojone, oczyszczone z ziarenek i białych części papryki. Bakłażan myję, wycieram ręcznikiem papierowym i tnę w grube plastry, solę i odstawiam na 20 min.
Po tym czasie plastry bakłażana, które puściły gorzkawy w smaku sok, płuczę pod zimną wodą, kroję w kostkę.
Do papryki dodaję pokrojony w kostkę miąższ dyni oraz cukinię, dokładam bakłażan. Duszę około 30 min. Pomidory parzę, obieram i kroję. Dodaję do warzyw i duszę 10 min. Dodaję przecier, przyprawiam czubrycą i solą.
Mięso mieszam z drugą obraną i drobno posiekaną cebulą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, majerankiem, solą, pieprzem, manną oraz posiekanym koperkiem.
Wyrabiam masę i robię z niej klopsiki. Obie mąki mieszam, obtaczam w nich klopsiki. Gotuję je 4 min we wrzątku, odcedzam. Podaję z leczo.Źródło: Tina