Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jesienne leczo z klopsikami"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 345
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1762
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 346
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 345
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1762
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 346
Składniki
Jedną obraną cebulę dość drobno siekam, szklę na lekko rozgrzanym oleju. Dodaję pokrojone, oczyszczone z ziarenek i białych części papryki. Bakłażan myję, wycieram ręcznikiem papierowym i tnę w grube plastry, solę i odstawiam na 20 min.
Po tym czasie plastry bakłażana, które puściły gorzkawy w smaku sok, płuczę pod zimną wodą, kroję w kostkę.
Do papryki dodaję pokrojony w kostkę miąższ dyni oraz cukinię, dokładam bakłażan. Duszę około 30 min. Pomidory parzę, obieram i kroję. Dodaję do warzyw i duszę 10 min. Dodaję przecier, przyprawiam czubrycą i solą.
Mięso mieszam z drugą obraną i drobno posiekaną cebulą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, majerankiem, solą, pieprzem, manną oraz posiekanym koperkiem.
Wyrabiam masę i robię z niej klopsiki. Obie mąki mieszam, obtaczam w nich klopsiki. Gotuję je 4 min we wrzątku, odcedzam. Podaję z leczo.Źródło: Tina