Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jogurtowa galaretka"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6388
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154823
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6388
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154823
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Składniki
Namocz żelatynę w zimnej wodzie i pozostaw w naczyniu do spęcznienia na około 5 minut.
Podgrzej żelatynę, lecz nie doprowadzaj do wrzenia i odstaw. Dodaj cukier, owoce i wymieszaj.
Wlej na dno filiżanek owocową żelatynę i schładzaj w lodówce aż do stężenia. Następnie przełóż kolejną warstwę jogurtem. Powtórz czynność przekładania warstwami.
Na górze udekoruj warstwę jogurtu owocami, które zostały. Czas przygotowania: 30 minut 117 kcal/1 porcja
Pogromcy galaretki
Nie wszystkie owoce nadają się, by dodać smaku pysznej galaretce. Kiwi, papaja i ananas zawierają enzymy takie jak aktynidina oraz papaina, które rozkładają białko zawarte w żelatynie, dzięki której galaretki tężeją.
Aby zapobiec kulinarnej katastrofie, można sparzyć te owoce wrzątkiem i wkładać do ścinającej się galaretki możliwie jak najpóźniej.Źródło: Tele Tydzień