Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jogurtowa galaretka"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10117
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2744
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1866
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 720
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3964
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10117
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2744
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1866
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 720
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3964
Składniki
Namocz żelatynę w zimnej wodzie i pozostaw w naczyniu do spęcznienia na około 5 minut.
Podgrzej żelatynę, lecz nie doprowadzaj do wrzenia i odstaw. Dodaj cukier, owoce i wymieszaj.
Wlej na dno filiżanek owocową żelatynę i schładzaj w lodówce aż do stężenia. Następnie przełóż kolejną warstwę jogurtem. Powtórz czynność przekładania warstwami.
Na górze udekoruj warstwę jogurtu owocami, które zostały. Czas przygotowania: 30 minut 117 kcal/1 porcja
Pogromcy galaretki
Nie wszystkie owoce nadają się, by dodać smaku pysznej galaretce. Kiwi, papaja i ananas zawierają enzymy takie jak aktynidina oraz papaina, które rozkładają białko zawarte w żelatynie, dzięki której galaretki tężeją.
Aby zapobiec kulinarnej katastrofie, można sparzyć te owoce wrzątkiem i wkładać do ścinającej się galaretki możliwie jak najpóźniej.Źródło: Tele Tydzień