Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jogurtowa galaretka"
Lekkie,piankowe w sam raz na początek wiosny i nie tylko.Bardzo proste do zro...
Odsłon: 2993
Niezwykle prosty i jednocześnie efektowny deser w pucharkach. Pyszne, kolorow...
Odsłon: 253
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 1026
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 282
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 1026
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 282
Składniki
Namocz żelatynę w zimnej wodzie i pozostaw w naczyniu do spęcznienia na około 5 minut.
Podgrzej żelatynę, lecz nie doprowadzaj do wrzenia i odstaw. Dodaj cukier, owoce i wymieszaj.
Wlej na dno filiżanek owocową żelatynę i schładzaj w lodówce aż do stężenia. Następnie przełóż kolejną warstwę jogurtem. Powtórz czynność przekładania warstwami.
Na górze udekoruj warstwę jogurtu owocami, które zostały. Czas przygotowania: 30 minut 117 kcal/1 porcja
Pogromcy galaretki
Nie wszystkie owoce nadają się, by dodać smaku pysznej galaretce. Kiwi, papaja i ananas zawierają enzymy takie jak aktynidina oraz papaina, które rozkładają białko zawarte w żelatynie, dzięki której galaretki tężeją.
Aby zapobiec kulinarnej katastrofie, można sparzyć te owoce wrzątkiem i wkładać do ścinającej się galaretki możliwie jak najpóźniej.Źródło: Tele Tydzień
Przepisy Desery
Desery
Babka cytrynowa z lukrem mandarynkowym
Desery
Jajeczka – ciasteczka kakaowe
Desery
Ciasto wielkanocne - baranek
Desery
Słoneczne tartelki z nutą egzotyczną
Babka cytrynowa z lukrem mandarynkowym
Zapraszam na babkę cytrynową, prostą, ekspresową. Całe jajka z cukrem, olejem...
Odsłon: 81
Jajeczka – ciasteczka kakaowe
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 69