Do góry

Desery Przepis na:

Kaczka z sosem miodowo- -pomarańczowym

Kaczka z sosem miodowo- -pomarańczowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7982

Dodano:

Odsłon: 12

Wypróbowany przepis na "Kaczka z sosem miodowo- -pomarańczowym"

Składniki

  • kaczka (ok. 2 kg)
  • 5 dag masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 pomarańcze
  • łyżka wody
  • 2 łyżki nalewki pomarańczowej
  • 150 ml bulionu z kurczaka
  • łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • może być godziszowski
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kaczka z sosem miodowo- -pomarańczowym

Przygotowanie

  1. Rozgrzej masło w dużym rondlu. Kaczkę natrzyj solą i pieprzem, a potem obsmaż na rumiano na tłuszczu. Zmniejsz ogień, przykryj rondel i pozostaw kaczkę na małym ogniu przez 45 minut.

  2. Z pomarańczy odetnij skórkę, wyciśnij sok i wlej do niewielkiego garnka z łyżką wody (otartą skórkę odłóż na bok).

  3. Włącz piekarnik i nagrzej do 90 st. C. Kaczkę wyjmij z rondla, podziel na porcje i ułóż na półmisku, przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika – aby nie wystygła. Zbierz sok, który puściło mięso, i wlej do soku z pomarańczy. Dodaj do niego także nalewkę, bulion i doprowadź do wrzenia.

  4. Gotuj przez kilka minut i przecedź przez sitko do miseczki. Do rondelka wlej ocet, dodaj miód i zamieszaj.

  5. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż płyn zgęstnieje. Dodaj sos pomarańczowy z miseczki wymieszany z mąką i gotuj razem przez 15 minut. Sos przelewamy do sosjerki. Serwujemy kaczkę najlepiej z sosem i pęczakiem.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń