Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kaczka z sosem miodowo- -pomarańczowym"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 111
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3683
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 153
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 111
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3683
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 153
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Składniki
Rozgrzej masło w dużym rondlu. Kaczkę natrzyj solą i pieprzem, a potem obsmaż na rumiano na tłuszczu. Zmniejsz ogień, przykryj rondel i pozostaw kaczkę na małym ogniu przez 45 minut.
Z pomarańczy odetnij skórkę, wyciśnij sok i wlej do niewielkiego garnka z łyżką wody (otartą skórkę odłóż na bok).
Włącz piekarnik i nagrzej do 90 st. C. Kaczkę wyjmij z rondla, podziel na porcje i ułóż na półmisku, przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika – aby nie wystygła. Zbierz sok, który puściło mięso, i wlej do soku z pomarańczy. Dodaj do niego także nalewkę, bulion i doprowadź do wrzenia.
Gotuj przez kilka minut i przecedź przez sitko do miseczki. Do rondelka wlej ocet, dodaj miód i zamieszaj.
Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż płyn zgęstnieje. Dodaj sos pomarańczowy z miseczki wymieszany z mąką i gotuj razem przez 15 minut. Sos przelewamy do sosjerki. Serwujemy kaczkę najlepiej z sosem i pęczakiem.Źródło: Olivia