Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kajmak orzechowo-migdałowy"
        
        
        
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231739
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4951
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36320
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231739
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4951
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36320
        
        Składniki
Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy proszek do pieczenia i 6 żółtek. Zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na pół. Każdą część osobno podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200oC.
Z białek ubijamy pianę, dodając do niej najpierw cukier, potem mąkę ziemniaczaną. Na każdy z podpieczonych placków wykładamy połowę piany, posypujemy ją rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Obydwa placki pieczemy ok. 15 minut na złoto.
Zamkniętą puszkę mleka zalewamy całkowicie wodą, gotujmy 3 godziny na małym ogniu, studzimy. Masło miksujemy, dodając stopniowo ostudzony kajmak z puszki. Pierwszy placek smarujemy połową masy kajmakowej, nakrywamy ją drugim plackiem ciasta. Lekko dociskamy, smarujemy drugą częścią masy i posypujemy płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania: 200 minut. Cena jednej porcji: ok. 1,60 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 645 kcal. Białko: 17 g/Tłuszcz: 57 g/Węglowodany: 48 g.Źródło: Rewia