Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kajmak orzechowo-migdałowy"
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2620
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106307
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2055
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5937
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2620
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106307
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2055
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5937
Składniki
Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy proszek do pieczenia i 6 żółtek. Zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na pół. Każdą część osobno podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200oC.
Z białek ubijamy pianę, dodając do niej najpierw cukier, potem mąkę ziemniaczaną. Na każdy z podpieczonych placków wykładamy połowę piany, posypujemy ją rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Obydwa placki pieczemy ok. 15 minut na złoto.
Zamkniętą puszkę mleka zalewamy całkowicie wodą, gotujmy 3 godziny na małym ogniu, studzimy. Masło miksujemy, dodając stopniowo ostudzony kajmak z puszki. Pierwszy placek smarujemy połową masy kajmakowej, nakrywamy ją drugim plackiem ciasta. Lekko dociskamy, smarujemy drugą częścią masy i posypujemy płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania: 200 minut. Cena jednej porcji: ok. 1,60 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 645 kcal. Białko: 17 g/Tłuszcz: 57 g/Węglowodany: 48 g.Źródło: Rewia