Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka

Karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 204

Dodano:

Odsłon: 5349

Pyszna tradycyjna karpatka :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Masa:
  • pół litra mleka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 3-4 kropelki aromatu rumowego
  • Margaryna
  • pół kostki masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę i dodać pół margaryny, gdy się już rozpuści wsypać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Odłożyć do wystygnięcia po czym dodać do tego 4 jajka i zmiksować mikserem. Podzielić na pół i upiec z tego dwa ciasta. Brytfankę wysmarować margaryną i powoli wykładać ciasto na blaszkę łyżką uważając żeby nie odrywało margaryny.

  2. Krem:
    250 ml mleka zagotować z cukrem, a do osobnego naczynia dać mąki, olejek i pozostałe 250 ml mleka, gdy mleko z cukrem zacznie się gotować wlać mleko z mąkami i mieszać aż zgęstnieje i wyjdzie nam z tego budyń.
    Odstawić do wystygnięcia

    Gdy budyń będzie zimny, ubić 1 margarynę i pół masła i dodawać po łyżce budyniu.

    Gotową masę wyłożyć na 1 ciasto i przykryć drugim.

    Na koniec posypać cukrem pudrem.

    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń