Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kisiel porzeczkowy"
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2616
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106042
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2050
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5931
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2616
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106042
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2050
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5931
Składniki
Porzeczki umyj pod bieżącą wodą, osącz, oderwij szypułki.
Do rondla wlej 1 szklankę wody, wsyp cukier i porzeczki. Gotuj pod przykryciem aż owoce zmiękną. Potem przetrzyj je przez sito lub zmiksuj.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody. Przecier owocowy zagrzej i powoli wlewaj do niego wodę z mąką. Mieszając, zagotuj. Gotowy kisiel przelej do salaterki lub miseczek. Podawaj na ciepło lub zimno, posypany pokruszonymi biszkoptami i z bitą śmietaną.
25 minut Porcja: 130 kcal Czy wiesz, że… Porzeczki są bogate w witaminę C, PP, B1, B2, A, żelazo, fosfor, wapń i magnez. Poprawiają przemianę materii, pomogą na zgagę i zaparcia.Źródło: Świat i Ludzie