Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kisiel z żurawin"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 79
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 150
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 67
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 79
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 150
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 67
Składniki
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w szklance zimnej, przegotowanej wody. Umyte żurawiny przetrzyj przez sitko, wymieszaj z miodem i przypraw do smaku goździkami.
Pozostałe na sicie skórki przetartych żurawin zalej trzema szklankami wrzącej wody. Ugotuj, przecedź, dodaj do wcześniej przygotowanego przecieru żurawinowego. Wymieszaj, zagotuj.
Ciągle mieszając powoli wlewaj mąkę rozprowadzoną w wodzie. Kisiel gotuj przez chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. Następnie przelej do pucharków opłukanych zimną wodą, przestudź. Możesz udekorować gęstą kwaśną śmietaną.
Czas przygotowania: 30 minut 90 kcal/1 porcja
Koszt: do 18 złŹródło: Tele Tydzień