Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczne ciasto zebra"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12454
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1406
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13433
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5676
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12454
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1406
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13433
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5676
Składniki
3 szklanki mąki przesiej, a następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, powoli wsyp połowę przesianej mąki oraz olej. Wlej wodę oraz kilka kropli aromatu, ucieraj mikserem 2-3 min.
Na koniec powoli wsyp drugą część przesianej mąki i miksuj tak długo, aż wszystkie ciasta dokładnie się połączą. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj pozostałe 2 łyżki mąki, do drugiej kakao; starannie wymieszaj.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp ją bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na sam środek formy nakładaj na przemian po 2-3 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać) aż do wyczerpania składników.
Piecz ok. 60 minut w temp. 180° C, do tzw. suchego patyczka.
Rada: Wodę możesz zastąpić gazowanym napojem o smaku pomarańczowym lub cytrynowym (typu sprite lub fanta).
80 minut. Porcja: 310 kilokalorii
Wystudzone ciasto możesz ozdobić polewą czekoladową.Źródło: Świat i Ludzie