Do góry

Desery Przepis na:

Klasyczne ciasto zebra

Klasyczne ciasto zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 7

Przepis wart wypróbowania: "Klasyczne ciasto zebra"

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 i 1 szklanki cukru
  • 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
  • 1 szklanka oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Klasyczne ciasto zebra

Przygotowanie

  1. 3 szklanki mąki przesiej, a następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, powoli wsyp połowę przesianej mąki oraz olej. Wlej wodę oraz kilka kropli aromatu, ucieraj mikserem 2-3 min.

  2. Na koniec powoli wsyp drugą część przesianej mąki i miksuj tak długo, aż wszystkie ciasta dokładnie się połączą. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj pozostałe 2 łyżki mąki, do drugiej kakao; starannie wymieszaj.

  3. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp ją bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na sam środek formy nakładaj na przemian po 2-3 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać) aż do wyczerpania składników.

  4. Piecz ok. 60 minut w temp. 180° C, do tzw. suchego patyczka.

  5. Rada: Wodę możesz zastąpić gazowanym napojem o smaku pomarańczowym lub cytrynowym (typu sprite lub fanta).

  6. 80 minut. Porcja: 310 kilokalorii

  7. Wystudzone ciasto możesz ozdobić polewą czekoladową.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń