Do góry

Desery Przepis na:

Kokosanki

Kokosanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 552

Dodano:

Odsłon: 23285

Kokosanki jak za dawnych lat :) Warto wrócić do tych czasów :)

Składniki

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka (jeśli masa będzie za gęsta)
  • 2 białka (+ szczypta soli aby białka się lepiej ubiły)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kokosanki

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy cukier i wszystko mieszamy przez chwilę aby cukier się rozpuścił. Dodajemy wiórki i dalej mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy i czekamy aż masa przestygnie. Ubijamy białko ze szczyptą soli i dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - delikatnie mieszamy. Do przestudzonej masy kokosowej delikatnie dodajemy białko i mieszamy do czasu połączenia się składników. Następnie do foremki od ciastek nakładamy masę i wszystko ładnie łyżką "szpachlujemy" wyrównujemy podłoże. :D Przekładamy po ciasteczku na blaszkę (wyłożoną papierem) i pieczemy przez 15 min. - 17 min w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po wyciągnięciu z piekarnika kokosanki będą bardzo miękkie po chwili jednak staną się twardsze ale w środku nadal dęba miękkie i ciągnące :)

    Można również kokosanki uformować na kształt kuleczek lub po prostu łyżką nakładać je na blaszkę i nadać im kształt kulki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń