Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kokosowe kostki z kremem"
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 140
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 648
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 147
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 140
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 648
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 147
Składniki
Przesiej mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj jajko, kawałki tłuszczu, mleko wedle potrzeby. Zagnieć dość twarde ciasto. Podziel je na pół. Każdą połowę rozwałkuj na placek o grubości 5 mm.
Jeden placek połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Białka z cukrem ubijaj w kąpieli wodnej 5 minut. Wyjmij i ubijaj obok na pianę. Wsyp wiórki kokosowe. Wymieszaj. Posmaruj płat ciasta masą kokosową i przykryj drugim. Piecz w temperaturze 160° C przez 30 minut.
Mleko i mąkę krupczatkę gotuj chwilę, aby zgęstniała. Zdejmij z ognia, dodaj żółtka. Ostudź masę, mieszając. Masło utrzyj z dwoma cukrami i dodaj do masy z mąki. Na wierzch ciasta wyłóż krem i posyp startą czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki.
Jeśli chcesz przełamać kokosowo-czekoladowy smak, na wierzchu każdego kawałka połóż wiśnię lub czereśnię z konfitury.Źródło: Na żywo