Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowy placek na zimno bez pieczenia

Kokosowy placek na zimno bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 1133

Dodano:

Odsłon: 4246

Ciasto pełne pysznej masy budyniowej i kokosu w postaci wiórek. Aromat, smak i konsystencja tego placka powoduje że zaspokoi on nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciasto bez pieczenia, szybkie w wykonaniu.

Składniki

  • 300 g krakersów (dwie paczki)
  • 200 g wiórek kokosowych (1 paczka).
  • 4 jajka. 4 łyżeczki żelatyny.
  • 3 łyżki soku z cytryny.
  • 100 g cukru (3/4 szklanki).
  • 1 aromat śmietankowy.
  • 350 ml mleka.
  • 18-20 g mąki ziemniaczanej (3 łyżeczki)
  • 18-20 g mąki pszennej (3 łyżeczki).
  • 50 g masła (1/4 kostki).
  • 50 g masła (1/4 kostki).
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Z tego pobieramy dwa żółtka. W szklance dolewamy do nich troszkę mleka i trzy łyżeczki mąki pszennej i ziemniaczanej, po czym wszystko mieszamy. Resztę mleka gotujemy dodając pół szklanki cukru. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej zrobioną miksturę z mleka i mąki. Całość doprowadzamy do wżenia jednocześnie intensywnie mieszając. Po czym budyń należy odstawiać do schłodzenia.

  2. Do półmiska wrzucamy masło i je miksujemy po czym dodajemy schłodzony budyń i chwilkę miksujemy. Po czym do masy wsypujemy szklankę kokosu i jeszcze chwilkę miksujemy.
    W foremce wcześniej wyściełaną papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę składającą się z krakersów. Na nich rozprowadzamy masę budyniową tworząc drugą warstwę. Trzecia warstwa to ponownie krakersy.

  3. Do pół szklanki gorącej wody wsypujemy cztery łyżeczki żelatyny, wszystko mieszamy, po czym odstawiamy na bok.
    Białka z jajek miksujemy dodając szczyptę soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dosypujemy pół szklanki wiórków kokosowych i wcześniej zrobiony roztwór żelatyny. Wszystko chwilkę miksujemy tworząc jednolitą masę. Z tej masy robimy czwartą warstwę. Którą którą resztą wiórków kokosowych.

  4. Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin i gotowe.
    Resztę pikantnych szczegółów dowiesz się oglądając zamieszczony filmik kulinarny.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń