Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kołaczki z makiem"
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2349
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3808
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 681
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8768
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2349
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3808
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 681
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8768
Składniki
Drożdże wymieszaj z łyżką cukru pudru, połową letniego mleka i 2 łyżkami mąki. Zaczyn wstaw w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiej, dodaj cukier, jajko, żółtko, masło, olej, sól i wyrośnięty zaczyn.
Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Potem znów je zagnieć i odstaw na kolejne 10 minut. l Zagotuj mleko, wsyp mielony mak i podgotuj. Dodaj oba cukry, cynamon i masło.
Zagęść nadzienie biszkoptami. l Wyrośnięte ciasto pokrój na 15 części i uformuj z nich kulki. Rozłóż na blasze, odstaw i uformuj kołaczki. Zrób krawędź o grubości 1 cm i posmaruj ją rozbełtanym jajkiem. Napełnij kołacze nadzieniem makowym, udekoruj migdałami, ziarnami słonecznika i marmoladą morelową. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° C przez 15 minut do przyrumienienia.
Czas przygotowania: 70 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja ok. 289 kcal
W innej wersji, zamiast migdałami, ciasteczka z makiem ozdób kawałkami orzeszków, skórką kandyzowanej pomarańczy lub np. pokrojonym daktylem.Źródło: Na żywo