Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kolorowe muffinki"
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 694
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13312
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 542
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 694
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13312
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 542
Składniki
Przygotuj dwie miski. W jednej połącz suche : przesianą mąkę, cukier zwykły i wanilinowy, sól oraz proszek do pieczenia.
W drugiej wymieszaj roztopione i ostudzone masło (lub margarynę), dwa jajka i mleko. Następnie szybko połącz wszystkie z obu misek. Nie mieszaj ich zbyt dokładnie, mogą pozostać niewielkie grudki.
Przygotuj kilka mniejszych miseczek lub większych kubków. Powinno być ich tyle, ile chcesz mieć kolorów ciasta. Rozlej ciasto do mniejszych miseczek, do każdej dodaj inny barwnik spożywczy, wymieszaj.
Do foremek muffinkowych wlewaj po łyżce ciasta w różnych kolorach. Ciasta w foremkach już nie mieszaj.
Muffinki piecz w temp. 200° C ok. 20 min. Po upieczeniu odstaw do zupełnego ostygnięcia i dopiero wtedy zdejmij papilotki lub wyjmij z foremek.
Szybko wymieszaj na lukier: cukier puder z sokiem z cytryny. Lukrem polej ostudzone babeczki i od razu posyp kolorowymi wiórkami.
<strong>: 45 minut. Porcja: 290 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie