Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kolorowe muffinki"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Składniki
Przygotuj dwie miski. W jednej połącz suche : przesianą mąkę, cukier zwykły i wanilinowy, sól oraz proszek do pieczenia.
W drugiej wymieszaj roztopione i ostudzone masło (lub margarynę), dwa jajka i mleko. Następnie szybko połącz wszystkie z obu misek. Nie mieszaj ich zbyt dokładnie, mogą pozostać niewielkie grudki.
Przygotuj kilka mniejszych miseczek lub większych kubków. Powinno być ich tyle, ile chcesz mieć kolorów ciasta. Rozlej ciasto do mniejszych miseczek, do każdej dodaj inny barwnik spożywczy, wymieszaj.
Do foremek muffinkowych wlewaj po łyżce ciasta w różnych kolorach. Ciasta w foremkach już nie mieszaj.
Muffinki piecz w temp. 200° C ok. 20 min. Po upieczeniu odstaw do zupełnego ostygnięcia i dopiero wtedy zdejmij papilotki lub wyjmij z foremek.
Szybko wymieszaj na lukier: cukier puder z sokiem z cytryny. Lukrem polej ostudzone babeczki i od razu posyp kolorowymi wiórkami.
<strong>: 45 minut. Porcja: 290 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie