Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kompot ze śliwek"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3800
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 729
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3800
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 729
Składniki
Śliwki umyj, osusz i usuń z nich pestki. Zasyp cukrem. Odstaw na kilka godzin. Słoiki na kompot wyparz, wysusz. Po kilku godzinach owoce z cukrem skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
Następnie wraz z powstałym sokiem przełóż do przygotowanych słoików, do 3/4 wysokości. Zalej owoce w słoikach ciepłą, przegotowaną wodą, tak by zalewa nie sięgała wyżej niż 2 cm od brzegów słoika.
Zakręć szczelnie słoiki i wstaw do dużego garnka z wodą. Pasteryzuj na małym ogniu ok. 15-20 min. Garnek odstaw na 30 min. Potem wyjmij słoiki do przestygnięcia.Źródło: Świat kobiety