Do góry

Desery Przepis na:

Kora dębowa

Kora dębowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 139 Ocena: 1866

Dodano:

Odsłon: 21931

Jest troszkę zabawy z upieczeniem tego ciasta, ale to kwestia wprawy. Troszkę trzeba się ustawić...nająć kogoś z domowników, by stłukł orzechy. No ja prawie się ustawiłam, ale nie zawsze ten ktoś jest pod ręką. Jednego dnia siadłam spokojnie i odreagowałam stresy życiowe namiętnie tłukąc młotkiem w orzechy. Dobra terapia polecam ;)

Składniki

  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg orzechów drobno posiekanych, bądź zmielonych
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 10 dkg rodzynek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki pszennej - opcjonalnie
  • 5 żółtek
  • 2 paczki delicji albo 1 duża paczka - dowolny smak
  • brzoskwinie w puszce - duże
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 3 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Posiekałam orzechy drobno, nawet część na pył. Orzechy zastępują mąkę.

    Ubiłam białka z odrobiną soli. Stopniowo dodawałam cukier a następnie żółtka. Wsypałam wszystkie sypkie produkty: orzechy, wiórki, rodzynki, proszek do pieczenia i łyżkę mąki. Wymieszałam i podzieliłam na dwie równe części. Miałam blaszkę większą niż tradycyjną 36 x 20 cm.

    Piekłam w 180 stopniach ok 35 minut.

  2. Odlałam sok z brzoskwiń i wymieszałam z wodą. Wlałam do szklanki odrobinę płynu i wymieszałam z budyniami, cukrem, żółtkami i mąką. Użyłam w pewnym momencie miksera, by żółtka porządnie się utarły i nie powstał budyń z żółtek. Pozostałą część soku i wody zagotowałam i dolałam utartą wcześniej masę. Zagotowałam.

    Utarłam masło i po łyżce dodawałam ostudzony budyń.

  3. Na wierzch ciasta wyłożyłam pokrojone brzoskwinie i zalałam galaretkami brzoskwiniowymi wykonanymi zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z tymi galaretkami zawsze jest wyścig.
    Nie mogę ich dopilnować, by wylać o czasie. Zawsze muszą stężeć za bardzo, ale wtedy biorę łyżkę i mieszam dotąd aż rozbiję galaretkę i taką wylewam na ciasto.

  4. Przekładanie:

    * ciasto
    * połowa masy
    * delicje
    * druga połowa masy
    * ciasto
    * brzoskwinie i galaretka

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń