Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i bardzo popularne ciasto, przełożone kremem czekoladowym z dodatkiem bezików. Kostka hiszpańska to doskonały wypiek na przeróżne przyjęcia i spotkania w gronie bliskich. Jest to ciasto, które w moim przypadku było podane na przyjęciu rodzinnym. Zachwyt gości był ogromny.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 57
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 759
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 70
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 57
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 759
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 70
Składniki
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Do białek dodajemy pojedynczo po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Miksujemy do ich połączenia. Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Krem czekoladowy: Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz wystudzone czekolady. Do masy dodajemy kawę rozpuszczalną. Całość miksujemy na gładki krem. Dodajemy pokruszone beziki. Mieszamy. Nasączenie: Do ciepłej wody dodajemy likier kawowy. Mieszamy i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką kawy i cukru pudru. Na wystudzony biszkopt smarujemy dżem wiśniowy, na dżemie smarujemy krem czekoladowy. Na warstwie kremu smarujemy bitą śmietanę. Dowolnie dekorujemy.
Zapraszam na mojego bloga!