Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotleciki grzybowe"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1377
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113605
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1377
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113605
Składniki
Grzyby wrzuć na patelnię bez rozmrażania i smaż na małym ogniu tak długo, aż odparuje cały płyn. Jeśli używasz grzybów pasteryzowanych (ze słoika), osącz je z zalewy.
Łuskany groch przebierz, osącz na sicie. Przełóż do garnka, zalej wodą. Gotuj do miękkości bez dodatku soli. Gdy połówki ziarenek zaczną się rozpadać, odcedź groch na sicie. Pozostaw do przestudzenia.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła. Odparowane grzyby drobno posiekaj, wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Chwilę smaż, mieszając. Dodaj ugotowany i osączony groch. Całość starannie połącz. Zdejmij rondel z ognia.
Dwa jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę. Dodaj do masy grzybowej z grochem, wymieszaj. Wbij trzecie jajko. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.
Z gotowej masy formuj w dłoniach niewielkie kotleciki. Panieruj je z każdej strony w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Partiami wkładaj przygotowane kotleciki, smaż na małym ogniu, obracając, na złoty kolor.
Kotleciki wyjmuj na kawałek pergaminu. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na gorąco.Źródło: Świat kobiety