Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotleciki grzybowe"
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 51
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 151
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 51
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 151
Składniki
Grzyby wrzuć na patelnię bez rozmrażania i smaż na małym ogniu tak długo, aż odparuje cały płyn. Jeśli używasz grzybów pasteryzowanych (ze słoika), osącz je z zalewy.
Łuskany groch przebierz, osącz na sicie. Przełóż do garnka, zalej wodą. Gotuj do miękkości bez dodatku soli. Gdy połówki ziarenek zaczną się rozpadać, odcedź groch na sicie. Pozostaw do przestudzenia.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła. Odparowane grzyby drobno posiekaj, wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Chwilę smaż, mieszając. Dodaj ugotowany i osączony groch. Całość starannie połącz. Zdejmij rondel z ognia.
Dwa jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę. Dodaj do masy grzybowej z grochem, wymieszaj. Wbij trzecie jajko. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.
Z gotowej masy formuj w dłoniach niewielkie kotleciki. Panieruj je z każdej strony w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Partiami wkładaj przygotowane kotleciki, smaż na małym ogniu, obracając, na złoty kolor.
Kotleciki wyjmuj na kawałek pergaminu. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na gorąco.Źródło: Świat kobiety