Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krajanka cytrynowa z lukrem"
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 15870
Smaczna surówka z ogórków kiszonych, marchewki i kukurydzy. Miałam okazję jeś...
Odsłon: 1034
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 4415
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 15870
Smaczna surówka z ogórków kiszonych, marchewki i kukurydzy. Miałam okazję jeś...
Odsłon: 1034
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 4415
Składniki
60 min. Porcja: 380 kcal. Cena porcji: ok. 0,70 zł.
Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową oraz szczyptą soli. Kolejno wbij po jednym jajku. Miksuj dalej, aż wszystkie dobrze się połączą. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy, dokładnie wymieszaj.
Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz ok. 35 minut.
W tym czasie cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Posmaruj nim ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Odstaw do zastygnięcia. Cytrynę obierz, usuń białą błonkę, przekrój wzdłuż na pół i potnij w cienkie plasterki.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, przełóż do szprycy cukierniczej. Wystudzony placek pokrój na porcje. Każdą udekoruj sporą rozetką bitej śmietany oraz plasterkiem cytryny.Źródło: Naj