Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krajanka cytrynowa z lukrem"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 99828
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1960
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5807
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5806
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 99828
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1960
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5807
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5806
Składniki
60 min. Porcja: 380 kcal. Cena porcji: ok. 0,70 zł.
Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową oraz szczyptą soli. Kolejno wbij po jednym jajku. Miksuj dalej, aż wszystkie dobrze się połączą. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy, dokładnie wymieszaj.
Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz ok. 35 minut.
W tym czasie cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Posmaruj nim ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Odstaw do zastygnięcia. Cytrynę obierz, usuń białą błonkę, przekrój wzdłuż na pół i potnij w cienkie plasterki.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, przełóż do szprycy cukierniczej. Wystudzony placek pokrój na porcje. Każdą udekoruj sporą rozetką bitej śmietany oraz plasterkiem cytryny.Źródło: Naj