Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krajanka cytrynowa z lukrem"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 825
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 825
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Składniki
60 min. Porcja: 380 kcal. Cena porcji: ok. 0,70 zł.
Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową oraz szczyptą soli. Kolejno wbij po jednym jajku. Miksuj dalej, aż wszystkie dobrze się połączą. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy, dokładnie wymieszaj.
Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz ok. 35 minut.
W tym czasie cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Posmaruj nim ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Odstaw do zastygnięcia. Cytrynę obierz, usuń białą błonkę, przekrój wzdłuż na pół i potnij w cienkie plasterki.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, przełóż do szprycy cukierniczej. Wystudzony placek pokrój na porcje. Każdą udekoruj sporą rozetką bitej śmietany oraz plasterkiem cytryny.Źródło: Naj