Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krajanka kakaowo-waniliowa"
Krajanka sernikowa to ciasto, które powstało pod wpływem chwili/zachcianki na...
Odsłon: 2594
Pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Ciasto przygot...
Odsłon: 23423
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli i 7,5 dag cukru. Pianę połączyć z żółtkami. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie przemieszać łyżką. Ciasto przelać do blachy (24x24 cm) wyłożonej pergaminem. Piec 12-15 minut w 175°C.
Połowę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt naturalny wymieszać z 6 dag cukru. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Dodać do jogurtowej masy. Ubić 25 dag śmietany, połączyć ją z tężejącą masą i rozsmarować na cieście. Chłodzić godzinę w lodówce. Resztę żelatyny namoczyć. Gdy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Wymieszać ostrożnie z jogurtem waniliowym. Resztę śmietany ubić na sztywno. Dodać do tężejącej masy. Rozsmarować na stężałej warstwie z jogurtu naturalnego. Ciasto schłodzić w lodówce. Ozdobić rurkami waflowymi.
Czas przygotowania: ok. 45 minut bez chłodzenia.Źródło: Życie na gorąco
Przepisy Desery
Desery
Ciasto morze czarne
Desery
Najlepsza babka cytrynowa na świecie
Desery
Ciasto z serem
Desery
Babka dyniowa z kremowym serkiem
Ciasto morze czarne
Ciasto morze czarne, to efektowny deser na specjalne okazje. Jego przygotowan...
Odsłon: 216
Najlepsza babka cytrynowa na świecie
Przetestowaliśmy kilka, a nawet więcej, przepisów na babkę cytrynową, zanim z...
Odsłon: 9641