Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krajanka kakaowo-waniliowa"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 328
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 328
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli i 7,5 dag cukru. Pianę połączyć z żółtkami. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie przemieszać łyżką. Ciasto przelać do blachy (24x24 cm) wyłożonej pergaminem. Piec 12-15 minut w 175°C.
Połowę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt naturalny wymieszać z 6 dag cukru. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Dodać do jogurtowej masy. Ubić 25 dag śmietany, połączyć ją z tężejącą masą i rozsmarować na cieście. Chłodzić godzinę w lodówce. Resztę żelatyny namoczyć. Gdy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Wymieszać ostrożnie z jogurtem waniliowym. Resztę śmietany ubić na sztywno. Dodać do tężejącej masy. Rozsmarować na stężałej warstwie z jogurtu naturalnego. Ciasto schłodzić w lodówce. Ozdobić rurkami waflowymi.
Czas przygotowania: ok. 45 minut bez chłodzenia.Źródło: Życie na gorąco