Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektownie wyglądający, wyjątkowo lekki i przyjemnie kwaskowy deser na zbliżające się upały.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 106
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 106
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Składniki
Cytryny umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Od spodu odkroić cienki plasterek, aby owoce stabilnie stały.
Z każdej cytryny odkroić wierzch i ostrożnie wybrać miąższ łyżeczką. Miąższ z 2 owoców pokroić w bardzo drobną kostkę, usuwając przy tym pestki i zbierając sok. Pokrojone cytryny wraz z sokiem włożyć do garnka i wymieszać z cukrem.
Nieco soku odlać i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną. Resztę zagotować, a następnie zaprawić mąką ziemniaczaną. Cytrusowy mus zagotować, przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Część odłożyć do przybrania deseru, a resztę wraz z jogurtem wymieszanym z cukrem waniliowym dodać do musu i wymieszać na kremową masę.
Wydrążone owoce napełnić kremem i wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną i listkami mięty.
Wg tego przepisu można przyrządzić też inne owoce cytrusowe, np. pomarańcze. W tym przypadku wystarczą 4 owoce i nieco mniej cukru.