Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 308
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1435
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 445
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1147
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 308
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1435
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 445
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1147
Składniki
W 3 łyżkach wrzątku rozpuszczamy kawę, odstawiamy do wychłodzenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozprowadzoną w mleku makę, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę aby mąka straciła smak surowizny.. Do lekko przechłodzonej masy dodajemy wychłodzoną kawę, utarte żółtka, rozpuszczoną w łyżce wrzątku żelatynę. Składniki mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Śmietanę ubijamy. oddzielnie ubijamy pianę z białek. Zimną masę kawową łączymy mikserem z ubitymi białkami i śmietaną. Gdy całość dokładnie się połączy, napełniamy kremem pucharki lub kieliszki do szampana lub wina. (Wierzch deseru można delikatnie posypać kawą rozpuszczalną lub tartą czekoladą). Wstawiamy do lodówki.