Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
W 3 łyżkach wrzątku rozpuszczamy kawę, odstawiamy do wychłodzenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozprowadzoną w mleku makę, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę aby mąka straciła smak surowizny.. Do lekko przechłodzonej masy dodajemy wychłodzoną kawę, utarte żółtka, rozpuszczoną w łyżce wrzątku żelatynę. Składniki mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Śmietanę ubijamy. oddzielnie ubijamy pianę z białek. Zimną masę kawową łączymy mikserem z ubitymi białkami i śmietaną. Gdy całość dokładnie się połączy, napełniamy kremem pucharki lub kieliszki do szampana lub wina. (Wierzch deseru można delikatnie posypać kawą rozpuszczalną lub tartą czekoladą). Wstawiamy do lodówki.