Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 894
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2765
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3296
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 894
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2765
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3296
Składniki
W 3 łyżkach wrzątku rozpuszczamy kawę, odstawiamy do wychłodzenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozprowadzoną w mleku makę, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę aby mąka straciła smak surowizny.. Do lekko przechłodzonej masy dodajemy wychłodzoną kawę, utarte żółtka, rozpuszczoną w łyżce wrzątku żelatynę. Składniki mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Śmietanę ubijamy. oddzielnie ubijamy pianę z białek. Zimną masę kawową łączymy mikserem z ubitymi białkami i śmietaną. Gdy całość dokładnie się połączy, napełniamy kremem pucharki lub kieliszki do szampana lub wina. (Wierzch deseru można delikatnie posypać kawą rozpuszczalną lub tartą czekoladą). Wstawiamy do lodówki.