Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krem z nutą mandarynki"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Z dwóch mandarynek wyciśnij sok. Przelej go do rondelka, podgrzej, rozpuść w nim żelatynę i przestudź. Do małego garnuszka wrzuć pokruszoną czekoladę i roztop w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
Rozpuszczoną czekoladą udekoruj pucharki w których będziesz podawać deser. Boki i dno pucharków oblej czekoladą (kilka łyżek zostaw do dekoracji) i wstaw do lodówki, by zastygła.
Jajka umyj i osusz. Rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka przełóż do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru pudru.
Do miski włóż żółtka, dodaj pozostały cukier puder i ucieraj mikserem aż do powstania puszystej masy. Dodaj serek homogenizowany i jeszcze chwilkę miksuj.
Następnie dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę i całość dokładnie wymieszaj.
Krem przełóż do pucharków. Na wierzchu ułóż cząstki mandarynek, polej pozostałą rozpuszczoną czekoladą i posyp startą czekoladą. Deser wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godz.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 320 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie