Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krem z nutą mandarynki"
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2718
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 664
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 218
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6499
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 418
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2718
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 664
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 218
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6499
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 418
Składniki
Z dwóch mandarynek wyciśnij sok. Przelej go do rondelka, podgrzej, rozpuść w nim żelatynę i przestudź. Do małego garnuszka wrzuć pokruszoną czekoladę i roztop w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
Rozpuszczoną czekoladą udekoruj pucharki w których będziesz podawać deser. Boki i dno pucharków oblej czekoladą (kilka łyżek zostaw do dekoracji) i wstaw do lodówki, by zastygła.
Jajka umyj i osusz. Rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka przełóż do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru pudru.
Do miski włóż żółtka, dodaj pozostały cukier puder i ucieraj mikserem aż do powstania puszystej masy. Dodaj serek homogenizowany i jeszcze chwilkę miksuj.
Następnie dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę i całość dokładnie wymieszaj.
Krem przełóż do pucharków. Na wierzchu ułóż cząstki mandarynek, polej pozostałą rozpuszczoną czekoladą i posyp startą czekoladą. Deser wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godz.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 320 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie