Do góry

Desery Przepis na:

Krucha tarta z lekkim czekoladowym kremem

Krucha tarta z lekkim czekoladowym kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 258 Ocena: 1477

Dodano:

Odsłon: 291

Bogactwo dodatków i kremów sprawia, iż możemy tak na prawdę przygotować taki krem jaki chcemy. krucha tarta z lekkim czekoladowym kremem to moja letnia propozycja na super extra kruche ciasto oraz lekki, pełen czekolady kremem. Krem czekoladowy zrobiłam na bazie serka mascarpone oraz białej czekolady. Jest to deser dla prawdziwych łasuchów.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krucha tarta z lekkim czekoladowym kremem

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy groch i pieczemy kolejne 15 - 20 minut. Studzimy.
    Krem czekoladowy: Białą czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy białą czekoladę. Miksujemy.
    Dekoracja: Ciepłą śmietanę podgrzewamy około 5 minut. Czekoladę łamiemy na kawałki. Podgrzaną śmietanę zalewam czekoladę. Czekam dwie minuty i mieszam. Studzę. Wystudzony sos chłodzę w lodówce przez całą noc. Zimny sos ubijam na puch. Dodaje śmietanfix. Miksuję.
    Krem z biała czekoladę smaruję na wystudzonym cieście. Chłodzę całą noc. Na kremie układam dekorację z bitej śmietany. Chłodzę dwie godziny.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń