Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne kruche ciasto dla całej rodziny,a zwłaszcza osób uczulonych na jajka i przetwory mleczne.
mieszamy mąkę z cukrem pudrem ,dodajemy mrgarynę(ew.margarynę i masło).najpierw siekamy margarynę szerokim nożem,potem wyrabiamy rękami,aż wszystkie składniki się dokładnie połączą,ale nie za długo,bomargaryna zbyt mocno może się rozpuścic.po wyrobieniu wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.w tym czasie przygotowujemy owoce.myjemy,drylujemy,kroimy na mniejsze kawałki.jeśli są to jabłka,to obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach.dodajemy do jabłek cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na blachę,której nie potrzeba już niczym smarowac.wypełniamy blachę ciastem,ugniatając palcami.ciasto powinno miec 1-1,5cm grubości.układamy owoce(np.śliwki,morele,brzoskwinie,truskawki),skórką do dołu,żeby nie "zamoczyc"ciasta.w przypadku jabłek ciasto dzielimy na 2 porcje:2/3 na blachę,a z 1/3 robimy kruszonkę-na wyłożone już jabłka ścieramy równomiernie tę ilośc ciasta na tarce na grubych oczkach.pieczemy w gorącym piekarniku 220*C(z termoobiegiem 200*C)ok.20-30 minut.ciasto powinno się zarumienic.wyjmujemy od razu po upieczeniu.po ostygnięciu można je posypac jeszcze cukrem pudrem.jeśli zostanie nam,np.za dużo ciasta,to możemy powycinac z niego ciasteczka i upiec na blasze-kilka minut.
Większość przepisów, w których wykorzystywane jest kruche ciasto zaleca użyć...
Odsłon: 12145
Proste i smaczne ciasto, do którego można wykorzystać różne owoce, niekoniecz...
Odsłon: 19018
Pyszne , delikatne pulpeciki z kremowym koperkowym sosie.
Odsłon: 52284
Pyszne , delikatne pulpeciki z kremowym koperkowym sosie.
Odsłon: 52284
Składniki
mieszamy mąkę z cukrem pudrem ,dodajemy mrgarynę(ew.margarynę i masło).najpierw siekamy margarynę szerokim nożem,potem wyrabiamy rękami,aż wszystkie składniki się dokładnie połączą,ale nie za długo,bomargaryna zbyt mocno może się rozpuścic.po wyrobieniu wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.w tym czasie przygotowujemy owoce.myjemy,drylujemy,kroimy na mniejsze kawałki.jeśli są to jabłka,to obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach.dodajemy do jabłek cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na blachę,której nie potrzeba już niczym smarowac.wypełniamy blachę ciastem,ugniatając palcami.ciasto powinno miec 1-1,5cm grubości.układamy owoce(np.śliwki,morele,brzoskwinie,truskawki),skórką do dołu,żeby nie "zamoczyc"ciasta.w przypadku jabłek ciasto dzielimy na 2 porcje:2/3 na blachę,a z 1/3 robimy kruszonkę-na wyłożone już jabłka ścieramy równomiernie tę ilośc ciasta na tarce na grubych oczkach.pieczemy w gorącym piekarniku 220*C(z termoobiegiem 200*C)ok.20-30 minut.ciasto powinno się zarumienic.wyjmujemy od razu po upieczeniu.po ostygnięciu można je posypac jeszcze cukrem pudrem.jeśli zostanie nam,np.za dużo ciasta,to możemy powycinac z niego ciasteczka i upiec na blasze-kilka minut.
Przepisy Desery
Desery
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Desery
Gofry jak z budki.
Desery
SERNIK GALARETKOWIEC
Desery
Torcik dla synowej
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 160
Gofry jak z budki.
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 766