Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ciasto z makiem i gruszkami"
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5394
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1750
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5290
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1798
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5394
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1750
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5290
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1798
Składniki
Mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj cukier wanilinowy, pokrojone na małe kawałki masło, żółtka i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Zagotuj mleko z cukrem. Dodaj mak, dłuższą chwilę gotuj razem, następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Gruszki obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny. Zupełnie ostudzoną masę makową połącz z pokruszonymi biszkoptami oraz sztywną pianą z białek.
Ciasto rozwałkuj na okrągły placek, włóż go do tortownicy o średnicy około 26 cm, uformuj wysoką krawędź. Rozsmaruj na cieście krem makowy i poukładaj na nim plasterki gruszek.
Ciasto możesz udekorować kawałkami ciasta w kształcie gruszek. Piecz placek w temperaturze 160°C około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw w formie do ostygnięcia.
100 minut Porcja: 355 kilokalorii
W kruchym cieście z owocami unikniesz zakalca, jeżeli przed ułożeniem owoców posmarujesz spód ubitym białkiem jaja.Źródło: Świat i Ludzie