Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ciasto z makiem i gruszkami"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 483
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 926
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 223
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 483
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 926
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 223
Składniki
Mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj cukier wanilinowy, pokrojone na małe kawałki masło, żółtka i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Zagotuj mleko z cukrem. Dodaj mak, dłuższą chwilę gotuj razem, następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Gruszki obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny. Zupełnie ostudzoną masę makową połącz z pokruszonymi biszkoptami oraz sztywną pianą z białek.
Ciasto rozwałkuj na okrągły placek, włóż go do tortownicy o średnicy około 26 cm, uformuj wysoką krawędź. Rozsmaruj na cieście krem makowy i poukładaj na nim plasterki gruszek.
Ciasto możesz udekorować kawałkami ciasta w kształcie gruszek. Piecz placek w temperaturze 160°C około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw w formie do ostygnięcia.
100 minut Porcja: 355 kilokalorii
W kruchym cieście z owocami unikniesz zakalca, jeżeli przed ułożeniem owoców posmarujesz spód ubitym białkiem jaja.Źródło: Świat i Ludzie