Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ciasto z makiem i morelami"
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 765
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22806
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15218
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4915
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45784
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 765
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22806
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15218
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4915
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45784
Składniki
Mąkę przesiej, połącz ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem. Dodaj cukier wanilinowy, jedno całe jajko oraz kawałki twardego masła. Posiekaj wszystko szybko szerokim nożem, a następnie zagnieć gładkie ciasto, owiń folią i odłóż w chłodne miejsce na 30 minut.
Do rondla przełóż mak, dodaj śmietankę, cukier, wymieszaj. Zagotuj wszystko na wolnym ogniu, po czym odstaw do ostygnięcia. Gdy masa makowa ostygnie, dodaj ubite na sztywno białko i wymieszaj. Z masła, mąki, cukru oraz żółtka przygotuj kruszonkę.
Morele umyj, osusz, usuń z nich skórki. Jeśli skórka trudno schodzi, sparz owoce wrzątkiem. Następnie przekrój każdy owoc na pół i usuń pestkę.
Schłodzone ciasto szybko rozwałkuj na okrągły placek. Wyłóż nim wysmarowaną i wysypaną formę. Na spodzie rozsmaruj masę makową i posyp połową kruszonki. Następnie układaj połówki moreli przecięciem do dołu i przykryj pozostałą kruszonką. Ciasto piecz w nagrzanym do 160°C piekarniku około 50 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika możesz jeszcze posypać je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 319 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie