Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 519
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3584
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3989
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30561
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 519
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3584
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3989
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30561
Składniki
Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnice. Dodać pokrojone na kawałki masło ( wcześniej jest je dobrze schłodzić), oraz cukier puder, cukier waniliowy , śmietanę, skórkę z cytryny i żółtka. Zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki na 30 min. Jabłka obrać, przeciąć na krzyż, usunąć gniazda nasienne.
Ciasto cienko rozwałkować. Placek pokroić na 16 trójkątów. Na każdym położyć cząstke jabłka. Zwinąć, formując zgrabne rogaliki.
Ciastka ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać cukrem. Piec 20 min. w tem. 190 st. lub do momentu kiedy będą rumiane