Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy jabłecznik"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117547
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8144
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3047
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1824
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1400
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117547
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8144
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3047
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1824
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1400
Składniki
Mąkę pszenną i krupczatkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier, esencję waniliową, pokrojony zimny tłuszcz. Siekamy nożem. Wlewamy żółtka, zagniatamy ciasto. Połową ciasta wyklejamy natłuszczoną blachę 24 x 36 cm. Blachę wkładamy na 30 minut do lodówki. Resztę ciasta dajemy do zamrażalnika.
Jabłka mieszamy z przyprawą do jabłeczników i cukrem. Ciasto na blasze nakłuwamy gęsto na przykład widelcem, po czym przykrywamy jabłkami.
Białka ubijamy, dodając pod koniec cukier i mąkę ziemniaczaną, masą bezową nakrywamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce do jarzyn ciasto z zamrażalnika, aby powstała kruszonka. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180oC.
Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej porcji około 0,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 354 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 51 gŹródło: Rewia