Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy jabłecznik

Kruchy jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 9

Przepis wart wypróbowania: "Kruchy jabłecznik"

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej i 0,5 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • kilka kropelek esencji waniliowej
  • 1 masło lub margaryna
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,3 kg jabłek prażonych, np. ze słoika
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotek
  • 3 łyżki cukru. Beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruchy jabłecznik

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną i krupczatkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier, esencję waniliową, pokrojony zimny tłuszcz. Siekamy nożem. Wlewamy żółtka, zagniatamy ciasto. Połową ciasta wyklejamy natłuszczoną blachę 24 x 36 cm. Blachę wkładamy na 30 minut do lodówki. Resztę ciasta dajemy do zamrażalnika.

  2. Jabłka mieszamy z przyprawą do jabłeczników i cukrem. Ciasto na blasze nakłuwamy gęsto na przykład widelcem, po czym przykrywamy jabłkami.

  3. Białka ubijamy, dodając pod koniec cukier i mąkę ziemniaczaną, masą bezową nakrywamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce do jarzyn ciasto z zamrażalnika, aby powstała kruszonka. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180oC.

  4. Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej porcji około 0,80 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 354 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 51 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń