Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy placek ze śliwkami"
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 301
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11112
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3655
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1248
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 301
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11112
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3655
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1248
Składniki
Wymieszaj mąkę z cukrem i cynamonem. Zrób wgłębienie, dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko. Zagnieć ciasto, a gdyby było za suche, dodaj śmietanę. Zawiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy około 30 cm, w razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą. Piecz 10 minut.
Śliwki przekrój na pół. Roztrzep jajka z cukrem i cukrem waniliowym i dokładnie połącz ze śmietaną, twarożkiem i mąką ziemniaczaną. Masę rozprowadź na podpieczonym cieście.
Na powierzchni poukładaj śliwki, lekko je dociskając. Wymieszaj mąkę z cukrem i cynamonem. Dodaj powoli miękkie masło. Ugniataj tak, aby powstały małe grudki. Ciasto posyp kruszonką i piecz około 40 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.Źródło: TV14