Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy placek ze śliwkami

Kruchy placek ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2123

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Kruchy placek ze śliwkami"

Składniki

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 50 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • masło do wysmarowania formy
  • mąka do podsypania
  • fasola do obciążenia  700 g śliwek
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 ml śmietany
  • 300 g twarogu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Kruszonka: 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru  szczypta cynamonu
  • 100 g masła
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruchy placek ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mąkę z cukrem i cynamonem. Zrób wgłębienie, dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko. Zagnieć ciasto, a gdyby było za suche, dodaj śmietanę. Zawiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.

  2. Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy około 30 cm, w razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą. Piecz 10 minut.

  3. Śliwki przekrój na pół. Roztrzep jajka z cukrem i cukrem waniliowym i dokładnie połącz ze śmietaną, twarożkiem i mąką ziemniaczaną. Masę rozprowadź na podpieczonym cieście.

  4. Na powierzchni poukładaj śliwki, lekko je dociskając. Wymieszaj mąkę z cukrem i cynamonem. Dodaj powoli miękkie masło. Ugniataj tak, aby powstały małe grudki. Ciasto posyp kruszonką i piecz około 40 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.

    Źródło: TV14

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń