Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy placek ze śliwkami"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 964
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2852
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 956
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1707
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14642
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 964
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2852
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 956
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1707
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14642
Składniki
Wymieszaj mąkę z cukrem i cynamonem. Zrób wgłębienie, dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko. Zagnieć ciasto, a gdyby było za suche, dodaj śmietanę. Zawiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy około 30 cm, w razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą. Piecz 10 minut.
Śliwki przekrój na pół. Roztrzep jajka z cukrem i cukrem waniliowym i dokładnie połącz ze śmietaną, twarożkiem i mąką ziemniaczaną. Masę rozprowadź na podpieczonym cieście.
Na powierzchni poukładaj śliwki, lekko je dociskając. Wymieszaj mąkę z cukrem i cynamonem. Dodaj powoli miękkie masło. Ugniataj tak, aby powstały małe grudki. Ciasto posyp kruszonką i piecz około 40 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.Źródło: TV14