Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruchy placek ze śliwkami"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5367
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 898
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11806
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5076
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1339
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5367
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 898
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11806
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5076
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1339
Składniki
Wymieszaj mąkę z cukrem. Posiekaj nożem schłodzone masło i dłońmi rozetrzyj je z mąką, aby powstały grudki. Dodaj skórkę z cytryny i sól. Zagnieć ciasto w jeden kawałek.
Uformuj placek, umieść go na arkuszu pergaminu, przykryj drugim arkuszem. Rozwałkuj na grubość ok. 7 mm. Odkryj i wstaw do lodówki na 30 minut.
Ułóż ciasto na blasze, pokrój na kwadraty, ułóż połówki śliwek. Piecz w temp. 200 st. C, 15-20 minut. Posyp pudrem.
Kruchego ciasta nie trzeba długo zagniatać. Jest gotowe, gdy zaczyna być spójne. Warto za to pamiętać, aby po rozwałkowaniu (a przed włożeniem do lodówki) ponakłuwać je widelcem. Dzięki temu wyrośnie równo.Źródło: Olivia