Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruchy placek ze śliwkami"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37778
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 384
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 145
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 366
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9224
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37778
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 384
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 145
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 366
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9224
Składniki
Wymieszaj mąkę z cukrem. Posiekaj nożem schłodzone masło i dłońmi rozetrzyj je z mąką, aby powstały grudki. Dodaj skórkę z cytryny i sól. Zagnieć ciasto w jeden kawałek.
Uformuj placek, umieść go na arkuszu pergaminu, przykryj drugim arkuszem. Rozwałkuj na grubość ok. 7 mm. Odkryj i wstaw do lodówki na 30 minut.
Ułóż ciasto na blasze, pokrój na kwadraty, ułóż połówki śliwek. Piecz w temp. 200 st. C, 15-20 minut. Posyp pudrem.
Kruchego ciasta nie trzeba długo zagniatać. Jest gotowe, gdy zaczyna być spójne. Warto za to pamiętać, aby po rozwałkowaniu (a przed włożeniem do lodówki) ponakłuwać je widelcem. Dzięki temu wyrośnie równo.Źródło: Olivia