Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruchy placek ze śliwkami"
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1104
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4746
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1397
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1104
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4746
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1397
Składniki
Wymieszaj mąkę z cukrem. Posiekaj nożem schłodzone masło i dłońmi rozetrzyj je z mąką, aby powstały grudki. Dodaj skórkę z cytryny i sól. Zagnieć ciasto w jeden kawałek.
Uformuj placek, umieść go na arkuszu pergaminu, przykryj drugim arkuszem. Rozwałkuj na grubość ok. 7 mm. Odkryj i wstaw do lodówki na 30 minut.
Ułóż ciasto na blasze, pokrój na kwadraty, ułóż połówki śliwek. Piecz w temp. 200 st. C, 15-20 minut. Posyp pudrem.
Kruchego ciasta nie trzeba długo zagniatać. Jest gotowe, gdy zaczyna być spójne. Warto za to pamiętać, aby po rozwałkowaniu (a przed włożeniem do lodówki) ponakłuwać je widelcem. Dzięki temu wyrośnie równo.Źródło: Olivia