Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruchy placek ze śliwkami"
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 301
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8899
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21831
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 502
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 301
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8899
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21831
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 502
Składniki
Wymieszaj mąkę z cukrem. Posiekaj nożem schłodzone masło i dłońmi rozetrzyj je z mąką, aby powstały grudki. Dodaj skórkę z cytryny i sól. Zagnieć ciasto w jeden kawałek.
Uformuj placek, umieść go na arkuszu pergaminu, przykryj drugim arkuszem. Rozwałkuj na grubość ok. 7 mm. Odkryj i wstaw do lodówki na 30 minut.
Ułóż ciasto na blasze, pokrój na kwadraty, ułóż połówki śliwek. Piecz w temp. 200 st. C, 15-20 minut. Posyp pudrem.
Kruchego ciasta nie trzeba długo zagniatać. Jest gotowe, gdy zaczyna być spójne. Warto za to pamiętać, aby po rozwałkowaniu (a przed włożeniem do lodówki) ponakłuwać je widelcem. Dzięki temu wyrośnie równo.Źródło: Olivia