Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy tort jabłkowo - orzechowy

Kruchy tort jabłkowo - orzechowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 141

Dodano:

Odsłon: 203

Tort dla miłośników szarlotki.

Składniki

  • Ciasto
  • 50 dag mąki
  • Jajko
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa
  • 2 kg wiinych jabłek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 kisiel cytrynowy
  • Masa orzechowa 30 dag orzechów włoskich
  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • Polewa czekoladowa: czekoladą mleczna i gorzka oraz 4 łyżki śmietanki 30%
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruchy tort jabłkowo - orzechowy

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 2 godziny. Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach, poddusić w osobnym garnku, dodać cukier poddusić. Na końcu dodać kisiel i zagotować.

  2. Orzechy pokroić. W rondelku podgrzewać składniki masy orzechowej aż się połączą. Ciasto rozwałkować na 3 placki o średnicy 26 cm. Na jednym z krążków rozsmarować masę orzechową i wszystkie osobno upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C. Piec ok 25 minut.

  3. Wystudzone blaty przełożyć letnim nadzieniem jabłkowym, przykryć trzecim plackiem masą orzechową do góry. Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej dodać 2 łyżki śmietanki i na orzechach zrobić kleksy. To samo zrobić z czekoladą gorzką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń