Do góry

Desery Przepis na:

Kurczak na warzywach

Kurczak na warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14718

Dodano:

Odsłon: 10

Wypróbowany przepis na "Kurczak na warzywach"

Składniki

  • 1 kurczak o wadze ok. 1
  • 7 kg
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 małe jabłka
  • 3 śliwki suszone
  • 3 łyżki suszonych ziół (tymianku
  • majeranku
  • rozmarynu
  • oregano
  • lubczyku)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj go z zewnątrz oraz od środka solą i pieprzem. Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki, oprósz majerankiem.

  2. Śliwki pokrój w plasterki. Jabłka i śliwki nałóż do kurczaka. Masło rozpuść, wymieszaj z 1 łyżką mieszanki ziół, polej kurczaka. Przykryj, wstaw do lodówki.

  3. Warzywa obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie plasterki, ziemniaki, cebulę i seler w sporą kostkę. Warzywa wymieszaj z oliwą i resztą ziół. Rozłóż na dnie brytfanki. Na to połóż kurczaka.

  4. Piecz 60-70 minut w 200oC, podlewając powstającym sosem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń