Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kutia tradycyjna"
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10005
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9037
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6401
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10005
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9037
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6401
Składniki
Pszenicę opłucz na sicie, zalej w garnku gorącą wodą i odstaw na kilka godzin. Następnie ugotuj ją do miękkości (ok. 3 godziny) i przelej zimną wodą.
W rondelku podgrzej mleko. Wrzuć do niego mak i doprowadź do wrzenia. Odstaw go na około 2 godziny, żeby dobrze nasiąkł. Nadmiar mleka odlej, a mak zmiel dwukrotnie przez maszynkę.
Dodaj namoczone wcześniej rodzynki, posiekane bakalie oraz miękką pszenicę. Zalej całość płynnym miodem i wymieszaj.
Ze sparzonej skórki pomarańczy wytnij gwiazdki. Ułóż je na wierzchu kutii razem z żurawiną.Źródło: Telemax