Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto warte upieczenia. Jest bardzo smaczne a i przy okazji prezentacyjne.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 77
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 56
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1129
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2003
Świąteczne smaki.
Odsłon: 248
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1997
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 77
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 56
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1129
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2003
Świąteczne smaki.
Odsłon: 248
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1997
Składniki
Białka ubiłam ze szczyptą soli, cukier dodawałam małymi porcjami. Kiedy piana była sztywna dosypałam mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodałam łyżkę octu. Odstawiłam na czas robienia ciasta ciemnego.
Białka oddzieliłam od żółtek i jak wyżej opisałam, ubijałam je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Porcjami wsypywałam cukier i jak już utarłam porządnie dodałam żółtka. Na koniec dodałam przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewałam na zmianę ciasto białe z ciemnym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Zanim przystąpiłam do robienia masy serowej, przekroiłam przestudzone ciasto na trzy kawałki. Często w takiej operacji prócz noża pomocna jest mi zwykła nić. Taki stary sposób mojej mamy na przekrajanie biszkoptów. W garnku rozpuściłam masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodałam ser i rozkłócone żółtka. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy cały czas podgrzewając. Mąkę dodałam do mleka i wymieszałam rozbijając przy tym wszystkie grudki. Wlałam do gotującej się masy serowej. Gotowałam jeszcze kilka chwil do momentu aż masa zgęstniała. Zostało tylko przełożyć szybko ciasto gorącą masą. Kiedy już miałam ciasto przekrojone i gotową gorącą masę w garnku, wyłożyłam połowę masy na jedną część i przykryłam od razu płatem ciasta. I znów wyłożyłam masę, która pozostała i przykryłam ciastem. Zanim wstawiłam do lodówki musiało ostygnąć. Proszę się nie zrażać tym, że będzie wyciekać. Wycieknie odrobinę po brzegach, ale to jest chwilka, ponieważ masa szybko tężeje.
Zrobiłam polewę. Do rondelka wlałam 3 łyżki wody i zagrzałam. Dodałam pokruszoną czekoladę mleczną, mieszałam do jej całkowitego rozpuszczenia. Na koniec wlałam 3 łyżki śmietanki 30% i wymieszałam. To samo zrobiłam z białą czekoladą. Na zmianę wylewałam na wierzch ciasta oba kolory czekolady. Po ostudzeniu wstawiłam do lodówki.