Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, słodkie i łatwe do zrobienia ciacho zwłaszcza dla łasuchów :D
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 343
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 343
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Składniki
Najpierw trzeba wygnieść kruche ciasto, a więc bierzemy : - żółtka, margarynę, cukier puder, cukier waniliowy proszek do pieczenia wymieszany z mąką Wszystkie te produkty łączymy ze sobą, zagniatamy ciasto. Następnie najlepiej rozwałkować ciasto i przenieś je na blaszkę, tak by boki blaszki do większej połowy wysokości także były "oblepione ciachem". Ciacho trzeba ponakłówać widelcem.
Kruche ciacho pieczemy w temp 180C na ok 30min ( aż się dobrze zarumieni).
Krem (nakładamy oczywiście na wystudzone ciacho). Do zrobienia kremu potrzebne są: - masło (miękkie), gotowa krówka-karmel, posiekane orzechy, oraz rodzynki. Rodzynki należy zalać wódką. Gdy już wsiąkną tego alkoholu należy je odcedzić ale wódkę zostawiamy, bo wykorzystamy ją do moczenia herbatników.
Krem: najpierw kroimy masło na mniejsze kawałki aby nam się lepiej zmiksowało, gdy otrzymamy jednolitą w miarę konsystencję dodajemy do masła po 1 łyżce karmelu ciągle miksując (tak dodajemy ten karmel aż zużyjemy 2 puszki). Następnie wrzucamy namoczone i odcedzone rodzynki oraz posiekane orzechy (można ich trochę zostawić żeby posypać po wierzchu ciasta) i to już mieszamy łyżką.
Gotową masę wykładamy na ostudzone kruche ciasto. Wygładzamy łyżką żeby była równa powierzchnia do ułożenia herbatników. Herbatniki moczymy (tylko lekko zamoczyć i wyciągnąć od razu kłaść na ciacho) w wódce, która została z rodzynek.
Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową (wystudzona). Polewę można dać gotową, lub zrobić samemu. Ja akurat dałam pół kostki masła, trochę kakao, mleka ciut no i cukru i wszystko zagotowałam w rondelku, aż powstała czekolada. Polewa może być mniej słodka. Można też wykorzystać gorzką czekoladę. Tutaj już jak kto woli :D
Na koniec ciacho posypujemy resztą posiekanych orzechów. Takie ciacho przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki żeby masa stwardniała.
Życzę smacznego!!! :D