Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lekki mus poziomkowy"
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2359
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3525
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4312
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74383
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2359
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3525
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4312
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74383
Składniki
Poziomki opłukać, osączyć. Dwie, trzy łyżki poziomek odłożyć do dekoracji, resztę przetrzeć przez sito i wstawić do lodówki na godzinę. Żelatynę rozpuścić w 80 ml gorącej wody i ostudzić. 2 Żółtka utrzeć ze 12 dag cukru na gładką, jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę. Do przetartych poziomek dodawać – cały czas ubijając – po łyżce piany z białek, a następnie utarte żółtka i rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę. Ubijać wszystko tak długo, aż mus zacznie gęstnieć. 3 Śmietanę ubić z pozostałym cukrem. Mus przełożyć do salaterek. Udekorować kleksami śmietany i poziomkami. Schłodzić.
ok. 25 minut
<strong>Superrada</strong>
Choć poziomkowy jest naprawdę pyszny i bardzo aromatyczny, ten delikatny mus można przygotować z dowolnych miękkich owoców, np. truskawek, brzoskwiń lub mango.Źródło: Twoje Imperium