Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lekki mus poziomkowy"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 43
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 275
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 43
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 275
Składniki
Poziomki opłukać, osączyć. Dwie, trzy łyżki poziomek odłożyć do dekoracji, resztę przetrzeć przez sito i wstawić do lodówki na godzinę. Żelatynę rozpuścić w 80 ml gorącej wody i ostudzić. 2 Żółtka utrzeć ze 12 dag cukru na gładką, jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę. Do przetartych poziomek dodawać – cały czas ubijając – po łyżce piany z białek, a następnie utarte żółtka i rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę. Ubijać wszystko tak długo, aż mus zacznie gęstnieć. 3 Śmietanę ubić z pozostałym cukrem. Mus przełożyć do salaterek. Udekorować kleksami śmietany i poziomkami. Schłodzić.
ok. 25 minut
<strong>Superrada</strong>
Choć poziomkowy jest naprawdę pyszny i bardzo aromatyczny, ten delikatny mus można przygotować z dowolnych miękkich owoców, np. truskawek, brzoskwiń lub mango.Źródło: Twoje Imperium