Do góry

Desery Przepis na:

Lodowiec á la tiramisu

Lodowiec á la tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Lodowiec á la tiramisu"

Składniki

  • 50 dag gęstego serka homogenizowanego lub mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 proc
  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 15 dag podłużnych biszkoptów
  • 100 ml brandy
  • 30 dag borówek
  • melisa. Ponadto: olej i cukier puder lub folia do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalej 1/4 szklanki wrzątku, starannie wymieszaj i odstaw, by dobrze przestygła (jeśli żelatyna będzie zbyt ciepła, śmietana zwarzy się). Schłodzoną kremówkę przelej do wysokiego naczynia i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj małymi porcjami przestudzoną żelatynę i miksuj jeszcze chwilę.

  2. Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i wymieszaj bardzo delikatnie łyżką. Do masy serowej stopniowo dodawaj ubitą śmietanę, delikatnie mieszaj do chwili, aż dokładnie się połączą. Masę podziel na 3 części. Do każdej części dodaj po łyżce umytych i osuszonych borówek.

  3. Podłużną formę wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem lub wyłóż przeźroczystą folią spożywczą (ułatwi późniejsze wyjęcie lodowca). Na dno wyłóż jedną część kremu, potem połowę biszkoptów nasączonych brandy (nie mocz ich zbyt długo, bo się rozpadną). Następnie wyłóż drugą część kremu, ponownie biszkopty maczane w brandy i na wierzch – pozostały krem.

  4. Odstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem wyjmij z formy, udekoruj borówkami oraz listkami świeżej melisy.

  5. (bez czasu oczekiwania): 35 minut

  6. Porcja: 430 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń