Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lodowiec á la tiramisu"
Żelatynę zalej 1/4 szklanki wrzątku, starannie wymieszaj i odstaw, by dobrze przestygła (jeśli żelatyna będzie zbyt ciepła, śmietana zwarzy się). Schłodzoną kremówkę przelej do wysokiego naczynia i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj małymi porcjami przestudzoną żelatynę i miksuj jeszcze chwilę.
Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i wymieszaj bardzo delikatnie łyżką. Do masy serowej stopniowo dodawaj ubitą śmietanę, delikatnie mieszaj do chwili, aż dokładnie się połączą. Masę podziel na 3 części. Do każdej części dodaj po łyżce umytych i osuszonych borówek.
Podłużną formę wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem lub wyłóż przeźroczystą folią spożywczą (ułatwi późniejsze wyjęcie lodowca). Na dno wyłóż jedną część kremu, potem połowę biszkoptów nasączonych brandy (nie mocz ich zbyt długo, bo się rozpadną). Następnie wyłóż drugą część kremu, ponownie biszkopty maczane w brandy i na wierzch – pozostały krem.
Odstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem wyjmij z formy, udekoruj borówkami oraz listkami świeżej melisy.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut
Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Kolejne z dań kuchni węgierskiej. Proste i smaczne, takie jak u babci.
Odsłon: 12947
Każdy z nas kocha pizzę:). Jej smak można przenieść na inne potrawy, co już n...
Odsłon: 2042
Prezentujemy Wam przepis, którego prostota mówi sama za siebie. Danie jest le...
Odsłon: 5
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej c...
Odsłon: 7
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 14
HASZLAMA, jaką dzisiaj Wam prezentujemy jest jedną z wielu wersji, jakie dla...
Odsłon: 27
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 54
Prezentujemy Wam przepis, którego prostota mówi sama za siebie. Danie jest le...
Odsłon: 5
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej c...
Odsłon: 7
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 14
HASZLAMA, jaką dzisiaj Wam prezentujemy jest jedną z wielu wersji, jakie dla...
Odsłon: 27
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 54
Składniki
Żelatynę zalej 1/4 szklanki wrzątku, starannie wymieszaj i odstaw, by dobrze przestygła (jeśli żelatyna będzie zbyt ciepła, śmietana zwarzy się). Schłodzoną kremówkę przelej do wysokiego naczynia i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj małymi porcjami przestudzoną żelatynę i miksuj jeszcze chwilę.
Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i wymieszaj bardzo delikatnie łyżką. Do masy serowej stopniowo dodawaj ubitą śmietanę, delikatnie mieszaj do chwili, aż dokładnie się połączą. Masę podziel na 3 części. Do każdej części dodaj po łyżce umytych i osuszonych borówek.
Podłużną formę wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem lub wyłóż przeźroczystą folią spożywczą (ułatwi późniejsze wyjęcie lodowca). Na dno wyłóż jedną część kremu, potem połowę biszkoptów nasączonych brandy (nie mocz ich zbyt długo, bo się rozpadną). Następnie wyłóż drugą część kremu, ponownie biszkopty maczane w brandy i na wierzch – pozostały krem.
Odstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem wyjmij z formy, udekoruj borówkami oraz listkami świeżej melisy.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut
Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Marlenka
Desery
Ciasto red velvet
Desery
Ciasto parzone
Desery
Bananoffee z płatkami owsianymi
Ciasto Marlenka
Marlenka to ciasto, które pokochają miłośnicy miodowników i kajmaku! Wygląda...
Odsłon: 197
Ciasto red velvet
Red velvet – ciasto niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonych – to idealna...
Odsłon: 320