Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lody cytrynowe"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118714
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8667
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3170
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2502
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118714
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8667
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3170
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2502
Składniki
Cukier puder przesyp do miski. Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj starannie. Z połówki otrzyj skórkę. Dodaj ją do cukru pudru. Wyciśnij sok z całej cytryny, również dodaj do składników w misce, starannie wymieszaj całość.
Do wysokiego naczynia wlej kremówkę ze szczyptą soli (śmietana musi być dobrze schłodzona, a miska sucha i nietłusta). Ubij na sztywną masę. Połowę wmieszaj delikatnie (szpatułką lub drewnianą łyżką) do masy cytrynowo-cukrowej.
Ostrożnie przełóż resztę ubitej kremówki. Równie delikatnie wmieszaj ją do przygotowanej masy. Na koniec przełóż całość do szczelnie zamykanego pojemnika. Wstaw do zamrażalnika i schładzaj kilka godzin. Dekoruj ziołami.
czas ok. 40 min; porcja – 210 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety