Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lody cytrynowe"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7781
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7781
Składniki
Cukier puder przesyp do miski. Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj starannie. Z połówki otrzyj skórkę. Dodaj ją do cukru pudru. Wyciśnij sok z całej cytryny, również dodaj do składników w misce, starannie wymieszaj całość.
Do wysokiego naczynia wlej kremówkę ze szczyptą soli (śmietana musi być dobrze schłodzona, a miska sucha i nietłusta). Ubij na sztywną masę. Połowę wmieszaj delikatnie (szpatułką lub drewnianą łyżką) do masy cytrynowo-cukrowej.
Ostrożnie przełóż resztę ubitej kremówki. Równie delikatnie wmieszaj ją do przygotowanej masy. Na koniec przełóż całość do szczelnie zamykanego pojemnika. Wstaw do zamrażalnika i schładzaj kilka godzin. Dekoruj ziołami.
czas ok. 40 min; porcja – 210 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety