Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w tym roku rozpieszcza nas upalną pogodą. Podczas tak gorących dni milo jest się ochłodzić jedząc lody. Dzisiaj przychodzę do was z propozycją domowego mrożonego deseru, który idealnie sprawdzi się na upalne dni. Lody, lody dla ochłody mam dzisiaj dla was, bardzo prosty przepis na pyszne lody Tiramisu. Lody bez jajek i bardzo łatwe do zrobienia. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy.
miska, mikser, tarka, folia spożywcza, forma 24 cm x 14 cm
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 376
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 376
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Keksówkę o wymiarach 24 cm x 14 cm, wyłożyć folia spożywczą. Kawę rozpuścić we wrzątku, w podanych proporcjach. Opcjonalnie do rozpuszczonej kawy można dodać likieru Amaretto. W tak przygotowanej kawie szybko zanudzać biszkopty i namoczone układać, strona z cukrem do dołu, na dnie i ściankach keksówki. Patrz film.
W dużej misce mikserem ubić wszystkie składniki na krem z wyjątkiem czekolady. Czekoladę drobno pokroić nożem lub zetrzeć na tarce i dodać do ubitego kremu. Całość dobrze wymieszać. Krem podzielić na dwie równe części. Jedna z nich wyłożyć na biszkoptach ułożonych w formie. Krem dobrze wyrównać.
Na kremie ułożyć warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Teraz na biszkoptach ułożyć pozostałą część kremu, który dobrze trzeba wyrównać. Formę z deserem przykryć folią spożywczą i lekko docisnąć. Deser wstawić do zamrażarki na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc. Zamrożony deser wyjąc przed podaniem z zamrażarki i ułożyć na talerzu. Lody z wierzchu można ozdobić ubitą śmietanką i posypać kakao. Smacznego!