Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z tradycyjnych potraw Wigilijnych na Śląsku
Suchy mak należy zemleć. Roztopić masło, zalać wodą(ok 3 szklanki), podgrzewać prawie do wrzenia, następnie wsypać mak i mieszać cały czas drewnianą łyżką aż do ostygnięcia. W dalszej kolejności dodaje się miód, kieliszek rumu, rodzynki (namoczone ale dobrze odciśnięte), orzechy i migdały posiekane(uprzednio sparzone i obrane ze skórek), pomarańcze lub pokrojoną skórkę pomarańczową, dalej podtrzymuje się danie na małym ogniu mieszając.Makówki można zamiast wody zalać mlekiem i zamiast miodu dodać cukier-ja wolę na wodzie ,nie kwaśnieją szybko.
Do salaterek układa się warstwami -chałkę (lub sucharki) porcja gorącego maku .Powinno zakończyć się warstwą maku i górę posypujemy kokosem.
Makówki przyrządza się dzień przed Wigilią i przechowuje w zimnym pomieszczeniu lub w lodówce.
Pyszny deser,znany na slasku obowiazkowy na wigilijnym stole.
Odsłon: 771
Świąteczne desery przyjmują przeróżną formę w zależności od regionu. Tradycyj...
Odsłon: 3213
Dania z makiem królują na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się...
Odsłon: 4818
Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwień...
Odsłon: 30
Szybkie danie jednogarnkowe które przygotujesz w naczyniu żaroodpornym i pie...
Odsłon: 3054
Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwień...
Odsłon: 30
Szybkie danie jednogarnkowe które przygotujesz w naczyniu żaroodpornym i pie...
Odsłon: 3054
Składniki
Suchy mak należy zemleć. Roztopić masło, zalać wodą(ok 3 szklanki), podgrzewać prawie do wrzenia, następnie wsypać mak i mieszać cały czas drewnianą łyżką aż do ostygnięcia. W dalszej kolejności dodaje się miód, kieliszek rumu, rodzynki (namoczone ale dobrze odciśnięte), orzechy i migdały posiekane(uprzednio sparzone i obrane ze skórek), pomarańcze lub pokrojoną skórkę pomarańczową, dalej podtrzymuje się danie na małym ogniu mieszając.Makówki można zamiast wody zalać mlekiem i zamiast miodu dodać cukier-ja wolę na wodzie ,nie kwaśnieją szybko. Do salaterek układa się warstwami -chałkę (lub sucharki) porcja gorącego maku .Powinno zakończyć się warstwą maku i górę posypujemy kokosem. Makówki przyrządza się dzień przed Wigilią i przechowuje w zimnym pomieszczeniu lub w lodówce.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
Desery
Pudding pistacjowy z truskawkami
Desery
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Desery
Mus truskawkowy z galaretką i bitą śmietaną
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
Ciasto, które przygotowałam jest bardzo proste i smaczne. Nie wymaga dużo prz...
Odsłon: 14
Pudding pistacjowy z truskawkami
Desery z truskawkami dają wiele możliwości na oryginalne połączenia smaków. D...
Odsłon: 10