Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z tradycyjnych potraw Wigilijnych na Śląsku
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 716
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38479
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1277
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 716
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38479
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1277
Składniki
Suchy mak należy zemleć. Roztopić masło, zalać wodą(ok 3 szklanki), podgrzewać prawie do wrzenia, następnie wsypać mak i mieszać cały czas drewnianą łyżką aż do ostygnięcia. W dalszej kolejności dodaje się miód, kieliszek rumu, rodzynki (namoczone ale dobrze odciśnięte), orzechy i migdały posiekane(uprzednio sparzone i obrane ze skórek), pomarańcze lub pokrojoną skórkę pomarańczową, dalej podtrzymuje się danie na małym ogniu mieszając.Makówki można zamiast wody zalać mlekiem i zamiast miodu dodać cukier-ja wolę na wodzie ,nie kwaśnieją szybko. Do salaterek układa się warstwami -chałkę (lub sucharki) porcja gorącego maku .Powinno zakończyć się warstwą maku i górę posypujemy kokosem. Makówki przyrządza się dzień przed Wigilią i przechowuje w zimnym pomieszczeniu lub w lodówce.