Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z tradycyjnych potraw Wigilijnych na Śląsku
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1145
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1326
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 602
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1145
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1326
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 602
Składniki
Suchy mak należy zemleć. Roztopić masło, zalać wodą(ok 3 szklanki), podgrzewać prawie do wrzenia, następnie wsypać mak i mieszać cały czas drewnianą łyżką aż do ostygnięcia. W dalszej kolejności dodaje się miód, kieliszek rumu, rodzynki (namoczone ale dobrze odciśnięte), orzechy i migdały posiekane(uprzednio sparzone i obrane ze skórek), pomarańcze lub pokrojoną skórkę pomarańczową, dalej podtrzymuje się danie na małym ogniu mieszając.Makówki można zamiast wody zalać mlekiem i zamiast miodu dodać cukier-ja wolę na wodzie ,nie kwaśnieją szybko. Do salaterek układa się warstwami -chałkę (lub sucharki) porcja gorącego maku .Powinno zakończyć się warstwą maku i górę posypujemy kokosem. Makówki przyrządza się dzień przed Wigilią i przechowuje w zimnym pomieszczeniu lub w lodówce.