Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sprobuj to sie dowiesz jaki ma wysmienity smak
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1054
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1003
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12901
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1054
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1003
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12901
Składniki
Migdaly zmielic.Z cukru i wody ugotowac syrop "do nitki"(zrobic probke:nabrany na lyzke syrop wlewa sie do garnka "nitka",a ostatnia kropla ciezko sie odrywa).Trzeba uwazac,zeby nie przegotowac syropu,bo marcepan bedzie sie kruszyl.
Wsypac wszystkie migdaly na raz i gotowac, az zaczna odchodzic od scianek rondelka(jak ciasto ptysiowe).Wylozyc na szklana plyte albo talerz i zostawic do ostygniecia.Letni marcepan kilka minut wyrobic rekami,podsypujac jesli trzeba cukrem pudrem.Uformowac walek,kostke albo co sie chce i przechowywac owiniety w folie.Mozna uzywac do dekoracji ciast albo delektowac sie samym lub z czekolada.