Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Maślankowe ciasto z kruszonką"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 961
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 99
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2154
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4173
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 961
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 99
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2154
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4173
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo dodawaj po łyżce cukru. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. W następnej kolejności cienkim strumieniem wlej olej oraz kilka kropli aromatu i jeszcze chwilkę ubijaj. Na koniec dodawaj po łyżce maślanki i suchych składników. Cały czas delikatnie mieszaj ciasto łyżką, tak, by się połączyły.
W miseczce wymieszaj mąkę, oba rodzaje cukru oraz miękkie masło lub margarynę i ugnieć palcami, by powstała kruszonka. Blachę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, rozłóż umyte i lekko osuszone jagody, a wierzch posyp przygotowaną kruszonką.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 50-60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
30 minut, porcja: 340 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie