Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Maślankowe muffinki w czapeczkach"
Kopytka, zrobione z rozgniecionych, ugotowanych ziemniaków z mąką, bez użycia...
Odsłon: 624
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 1610
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 262
Kopytka, zrobione z rozgniecionych, ugotowanych ziemniaków z mąką, bez użycia...
Odsłon: 624
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 1610
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 262
Składniki
Cytrynę sparz, wytrzyj. Z połowy zetrzyj skórkę, z całej wyciśnij sok. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
Stale ucierając, wlej maślankę i sok z cytryny. Dodaj skórkę cytrynową. Potem do masy jajecznej porcjami wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj. Pod koniec ucierania wlej stopione masło. Ciasto wymieszaj łyżką.
W zagłębienia formy na muffiny włóż papierowe foremki. Nałóż łyżką przygotowane ciasto, napełniając foremki do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180oC. Piecz około 30 minut.
W tym czasie przygotuj bezy: białka ubij na sztywno. Pod koniec ucierania wsyp cukier puder. Bezę przełóż do szprycy cukierniczej. Ciastka wyjmij z piekarnika.
Na każde wyciśnij rozetkę bezy. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze około 5 minut. Po wystudzeniu ciastka oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj