Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457154
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1314
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2165
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 533
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457154
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1314
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2165
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 533
Składniki
Przesiej mąkę do miski, dosyp sól i cukier puder - wymieszaj. Zimne masło drobno posiekaj i dorzuć do miski z mąką, cukrem i solą. Dolej trochę zimnej wody i wbij żółtka. Zagnieć szybko wszystkie składniki w zwartą kulkę (jeśli ciasto nie chce się kleić, dolej jeszcze trochę wody). Owiń ciasto folią spożywczą i włów do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, połóż powstałą kulkę z ciasta na papierze do pieczenia i rozwałkuj ją tak, by ładnie pasowała do formy do pieczenia (powinna ładnie przylegać do formy także po bokach na wys. ok. 1,5 cm). Ponakłuwaj ciasto widelcem i wysmaruj dżemem. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 25 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostudzeniu wysmaruj je masą kajmakową.