Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 313

Słodkości na święta

Składniki

  • 0,5 kostki masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki ssoli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • odrobina soli
  • masa kajmakowa w puszce
  • dżem porzeczkowy lub malinowy
  • płatki migdałowe
  • polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mazurek kajmakowy

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę do miski, dosyp sól i cukier puder - wymieszaj. Zimne masło drobno posiekaj i dorzuć do miski z mąką, cukrem i solą. Dolej trochę zimnej wody i wbij żółtka. Zagnieć szybko wszystkie składniki w zwartą kulkę (jeśli ciasto nie chce się kleić, dolej jeszcze trochę wody). Owiń ciasto folią spożywczą i włów do lodówki na 30 minut.

  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki, połóż powstałą kulkę z ciasta na papierze do pieczenia i rozwałkuj ją tak, by ładnie pasowała do formy do pieczenia (powinna ładnie przylegać do formy także po bokach na wys. ok. 1,5 cm). Ponakłuwaj ciasto widelcem i wysmaruj dżemem. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 25 minut.

  3. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostudzeniu wysmaruj je masą kajmakową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń