Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1107
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11295
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 396
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 403
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1107
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11295
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 396
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 403
Składniki
Przesiej mąkę do miski, dosyp sól i cukier puder - wymieszaj. Zimne masło drobno posiekaj i dorzuć do miski z mąką, cukrem i solą. Dolej trochę zimnej wody i wbij żółtka. Zagnieć szybko wszystkie składniki w zwartą kulkę (jeśli ciasto nie chce się kleić, dolej jeszcze trochę wody). Owiń ciasto folią spożywczą i włów do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, połóż powstałą kulkę z ciasta na papierze do pieczenia i rozwałkuj ją tak, by ładnie pasowała do formy do pieczenia (powinna ładnie przylegać do formy także po bokach na wys. ok. 1,5 cm). Ponakłuwaj ciasto widelcem i wysmaruj dżemem. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 25 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostudzeniu wysmaruj je masą kajmakową.